Pittige stamppot zuurkool maken?

Zuurkool

Het is winter, de dagen zijn kort en koud, en er is niets zo troostend als een warme, vullende maaltijd. Als je op zoek bent naar een gerecht dat niet alleen heerlijk is, maar ook eenvoudig te maken, dan is pittige stamppot zuurkool de perfecte keuze.

Wat heb je nodig?

Laten we beginnen met de ingrediënten. Voor het maken van pittige stamppot zuurkool heb je de volgende dingen nodig:

  • 1,5 kg aardappelen
  • 500 g zuurkool
  • 250 g gerookte spekjes
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Een snufje nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • Boter
  • Melk

Stap 1: Aardappelen schillen en koken

Begin met het schillen van de aardappelen. Snijd ze vervolgens in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig gaar worden. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de aardappelen toe. Voeg wat zout toe aan het water om de aardappelen op smaak te brengen. Kook de aardappelen tot ze zacht zijn, meestal duurt dit ongeveer 20-25 minuten.

Stap 2: Spekjes bakken

Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, kun je de spekjes bakken. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de gerookte spekjes toe. Bak ze tot ze lekker knapperig zijn. Dit geeft de stamppot een heerlijke smaak en textuur.

Stap 3: Uien en knoflook fruiten

Snipper de uien en pers de knoflookteentjes. In dezelfde pan waarin je de spekjes hebt gebakken, voeg je een beetje boter toe en fruit je de uien en knoflook tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Stap 4: Zuurkool toevoegen

Zodra de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en voeg je de zuurkool toe. Je kunt ervoor kiezen om de zuurkool eerst even af te spoelen als je de smaak iets milder wilt maken. Voeg ook de gebakken spekjes, uien en knoflook toe aan de pan met de aardappelen en zuurkool.

Stap 5: Kruiden toevoegen

Breng de stamppot op smaak met paprikapoeder, nootmuskaat, zout en peper. Pas de kruiden aan naar je eigen voorkeur. Als je van extra pittig houdt, kun je ook wat chilipoeder toevoegen voor wat extra kick.

Stap 6: Stampen en op smaak brengen

Gebruik een stamppotstamper of een vork om de aardappelen en zuurkool te stampen tot een grove puree. Voeg wat boter en melk toe om de stamppot smeuïg te maken. Blijf roeren tot alles goed gemengd is en de stamppot de gewenste consistentie heeft.

Stap 7: Serveren

Je pittige stamppot zuurkool is nu klaar om te serveren! Schep de stamppot op borden en geniet van dit heerlijke winterse gerecht. Je kunt het serveren met een rookworst of een lekkere gehaktbal voor een complete maaltijd.

Conclusie

Het maken van pittige stamppot zuurkool is helemaal niet moeilijk, zelfs als je een beginner bent in de keuken. Met de juiste ingrediënten en deze eenvoudige stappen kun je een heerlijke en hartverwarmende maaltijd op tafel zetten om de winterkou te trotseren.

Nederland

Bron: Zuurkoolstamppot.nl