Een goed stuk vlees voor op de barbecue

Als een echte vleesliefhebber weet je natuurlijk al veel van vlees af en heb je hoogstwaarschijnlijk ook al vele soorten vlees geprobeerd. Toch is het ook niet verkeerd om af en toe gewoon weer het oude vertrouwde vlees terug te laten komen op de barbecue. Denk bijvoorbeeld aan spareribs. Toch zijn er nog vele andere stukken vlees die je ook eens zou kunnen proberen, wat je misschien nog niet eerder hebt gedaan. Dat is misschien wel het leuke van vlees, je kunt er soms volledig je eigen variatie van maken waardoor het een andere keer toch net wat anders smaakt. Door de variatie kan je er ook voor zorgen dat het goed in de smaak valt bij andere mensen. 

Een veel verkocht stuk vlees

Een stuk vlees wat gezien kan worden als het meest verkochte barbecue vlees in Nederland zijn spareribs, maar ook buiten Nederland wordt het veel gegeten. Het is erg populair omdat het een stuk vlees is waar je allerlei kanten mee op kunt en je het dus voor bijna iedereen smakelijk kunt maken. Vroeger was het meer bot dan vlees, maar door de jaren heen is dit in goede zin veranderd. Het bot is er echter niet zonder reden, want dit geeft het vlees veel smaak maar zorgt daarnaast ook voor gelijkmatige garing van het vlees. Het bot geleidt namelijk de temperatuur van het vlees. 

Het bereiden van spareribs

Spareribs zijn heerlijk van de barbecue, maar er zijn ook nog andere manieren hoe je spareribs kunt bereiden. Soms wordt de sparerib eerst gekookt, maar dit is geen aanrader. Door dit te doen verliest het vlees namelijk veel van zijn smaak en dat is iets wat je juist niet wilt. Daarnaast verliest het vlees ook vocht, iets wat je juist ook wilt dat het vlees behoud. Spareribs zijn een perfect stuk vlees voor low & slow cooking, iets wat ervoor zorgt dat het vlees juist het vocht bereid doordat je de temperaturen laag houdt. 

Een andere barbecue klassieker

Naast spareribs zijn er nog andere klassiekers die je vaak voorbij ziet komen op de barbecue, waaronder picanha. Dit is vlees is aan absolute klassieker in Brazilië en is erg mals, fijn van draad en heeft superveel smaak. Omdat het vlees beschikt over een mooie vetlaag heeft het niet veel nodig als het aankomt op de bereiding. De vetlaag zorgt er namelijk voor dat het vlees sappig en smaakvol is. Je kunt het vlees naar eigen wensen kruiden en dus bijna volledig je eigen voorkeur geven aan de smaak. Maar als het aankomt op een bijgerecht van picanha, is dit een Zuid-Amerikaanse salsa. Je kunt natuurlijk ook hier volledig je eigen wensen aan toevoegen en je eigen volledige maaltijd op tafel zetten met als hoofdmaal picanha.