Een lekkere hartige taart maak je zo!
Een hartige taart maken lijkt makkelijk, maar helaas wordt de bodem vaak te nat, of bind de vulling niet genoeg. In dit artikel geef ik jullie een aantal handige tips voor het maken van een hartige taart, zoals bijvoorbeeld een hartige spinazietaart.
De bodem
Maak het deeg voor je bodem zelf, of gebruik speciaal deeg voor een hartige taart. Gewoon bladerdeeg heeft namelijk de neiging om snel nat te worden. Prik vervolgens gaatjes in je bodem en strooi er wat paneermeel op. Dit neemt het overtollige vocht op. Je kunt ervoor kiezen om de bodem even blind voor te bakken. Dan kun je het paneermeel achterwege laten. Hiervoor heb je speciale keramische bonen nodig, maar je kunt ook gedroogde bonen gebruiken. Deze leg je in een bakpapier op de bodem, zodat deze niet gaat rijzen. Bak de bodem dan 15 minuten op 200 graden. Haal de blindbakvulling eruit en bak nog 5 minuten zonder.
De vulling
Zorg dat je vulling goed droog is! Anders kun je er zeker van zijn dat je bodem zacht wordt, en niet heerlijk krokant. Laat je groenten altijd goed uitlekken. Vooral als je een spinazietaart maakt is dit belangrijk. Laat de spinazie dan goed uitlekken en dep het ook nog even droog. Ook tomaten bevatten veel vocht, pas hiermee op. Je kunt ervoor kiezen om bij tomaten de pitjes eruit te halen. Dan heb je zeker een droog resultaat.
Zorg dat je genoeg eieren gebruikt, deze zorgen voor de binding in de hartige taart. Gebruik minimaal 1 ei per 100 ml vocht. Kruid de vulling altijd goed met peper en zout, en kruiden naar keuze.
Het bakken
Zet de stand van de oven op onder -en bovenwarmte. Dan kun je de hartige taart wat lager in de oven zetten, zodat de bodem meer tijd krijgt om knapperig te worden. Haal hem uit de oven als de bovenkant mooi gaar en licht gekleurd is. Als je een springvorm gebruikt kun je dan de zijkant eraf halen en hem nog even terugzetten in de oven. Dan worden de zijkanten ook mooi krokant.