Horeca afzuigkap: gezonde en prettige werkomgeving


De keuken, dat is de plek waar alle magie gebeurt! Daarom moet hier ook een veilige, gezonde en prettig werkomgeving worden gecreëerd. Wat zeker niet mag missen, is een goede horeca afzuigkap. Hiermee garandeer je een uitstekende ventilatie en daarmee een gezonde luchtkwaliteit. Je personeelsleden hebben hierdoor de optimale omstandigheden om de beste resultaten neer te zetten. Ook voorkom je hiermee, dat er te veel luchtjes de restaurantruimte in zweven. We geven je hier enkele tips voor het kiezen van een goede afzuigkap.

Afzuigkap en de grootte van de keuken

Bij het kiezen van een horeca afzuigkap kijk je op de eerste plaats naar hoe groot je keuken is. De capaciteit van de afzuigkap moet hier goed op afgestemd zijn. Daarbij spelen natuurlijk ook de mate en intensiteit van de werkzaamheden die hier plaatsvinden een rol op hoe krachtig de afzuigkap moet zijn. Neem ook de afmetingen van het kookgedeelte hierbij in ogenschouw. Het is een aanrader om de afzuigkap aan alle kanten ongeveer 30 cm uit te laten steken voor een optimale werking. Horeca afzuigkappen zijn verkrijgbaar in veel maten, bijvoorbeeld 100 cm, 150 cm, 200 cm, 250 cm en 300 cm breed. Laat je eens adviseren door een expert over de benodigde capaciteit.

Horeca afzuigkap met en zonder motor

Wanneer je op zoek gaat naar een horeca afzuigkap, dan zul je ontdekken dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen afzuigkappen met en zonder motor. Hoe zit dat precies? Wanneer je via een afzuigkap lucht uit de ruimte laat afvoeren, dan zal er ook weer nieuwe lucht aan de ruimte toegevoegd moeten worden. Je kunt deze luchttoevoer op een zogeheten ‘non-actieve wijze’ regelen via roosters. In dat geval gebruik je een afzuigkap zonder motor. Daarentegen kun je de luchttoevoer ook ‘actief’ regelen via een motor. Deze afzuigkappen beschikken naast een afzuigmotor eveneens over een toevoermotor.

Welke soort horeca afzuigkap kies je?

Koken, bakken, braden en grillen; voor je het weet, hangt je keuken vol luchtjes en stoom! Een afzuigkap met motor is daarom voor elke professionele keuken een ‘must have’ om een goede ventilatie en een uitstekende luchtkwaliteit te garanderen. Heb je nood aan een extra afzuigkap, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een variant zonder motor. Daarnaast kan het ook zijn dat er al een uitstekende installatie in je keuken bestaat, maar dat je voor een goede ventilatie enkel een afzuigkap nodig hebt. Ook in een dergelijke situatie kun je een horeca afzuigkap zonder motor bestellen.

Nog steeds last van overheersende geurtjes?

Vaak blijkt een goede horeca afzuigkap niet voldoende te zijn. Je blijft in de keuken en mogelijk ook in het restaurant last houden van overheersende geurtjes. Dat is niet prettig voor je gasten en ook niet voor je personeel. Er bestaat hiervoor gelukkig een eenvoudige oplossing, namelijk het installeren van een geurfilterkast. Dit apparaat filtert met behulp van koolstofpatronen en filterzakken geurtjes en vetresten uit de lucht. Hiermee is het probleem snel en effectief verholpen! Naast een goede afzuigkap en een goede geurfilterkast is het ook de moeite waard om te investeren in een goede RVS spoeltafel.