Overal vetput horeca nodig

In wat voor horecazaak je ook werkt of wat voor horecazaak je ook runt, je hebt een vetput horeca nodig. Zo’n vetput horeca voorkomt namelijk dat er al te veel vet in je afvalwater meegevoerd wordt de riolering in. Als al het vet wordt meegevoerd, raken rioleringen veel sneller verstopt. Dat geldt niet alleen voor jouw eigen riolering, maar voor de hele gemeente. Om dat te voorkomen is er dus een vetput horeca nodig. Of je nou een kantine van een sportclub, een restaurant of een snackbar bent.

Hoe werkt een vetput?

In een vetput wordt vet, slib en water van elkaar gescheiden. Dat is een geheel automatisch proces, er hoeft alleen een vetput horeca geïnstalleerd te worden. Die zorgt ervoor dat de stroming van het water vertraagd wordt. Doordat het water niet hard stroomt, kan het vet een laagje boven op het water vormen. Vuiligheid is zwaarder en zakt naar onder in de vetput horeca. Dat betekent dat er tussen vuil en vet een deel water zit. Dat water wordt via een buis uit het midden gehaald en afgevoerd. In de vetput horeca blijft vuil en vet achter.

Onderhouden

Daarom moet de vetput horeca van tijd tot tijd geleegd worden. Hoe meer vet zich in de vetput bevindt, hoe minder goed de vetput zal functioneren. Daarom wil je er op tijd bij zijn om de vetput horeca te legen. Wanneer je dat precies moet doen, hangt dus heel erg af van hoe veel vet er met je afvalwater wordt meegenomen. Als je minder vet wegspoelt, zal je vetput horeca minder snel vol zitten. Het is dan ook niet de bedoeling dat je frituurvet weg gaat spoelen met een vetput horeca.

Voor wie?

De vetput horeca is voor elk soort horecagelegenheid verplicht. In heel uitzonderlijke gevallen mag je de vetput horeca laten zitten, maar de kans dat dit bij jou het geval is, is klein. Tenzij je een heel kleine gelegenheid hebt waar heel weinig vet gebruikt wordt in de bereiding van het eten. Dan moet je het afvalwater testen en een erg lage waarde voor het vet in je water hebben. Gemeentes kunnen ook zo’n test doen en alsnog andere waardes vinden. Wat dat betreft kun je beter gewoon een vetput horeca aanschaffen en kiezen voor zekerheid.

Tip: HorecaTraders